De evolutie van een logo

VIDEO LOGO EVOLUTIE

INLEIDING

Beter zien dan luisteren

Een goede bedrijfsnaam is belangrijk maar een goed logo of sterke slogan hebben minstens evenveel waarde of zelf nog meer. Dit is eenvoudig te verklaren met een praktisch voorbeeld:

Je komt toe op een feestje en leert heel wat nieuwe mensen kennen maar de dag nadien kan je sommige namen moeilijk voor de geest halen je zal waarschijnlijk nog wel weten dat persoon a: ‘kort haar had en groot en zelfzeker overkwam’ terwijl persoon b, ‘slank gebouwd was met zwart krullend haar’. Dat is toch een mooi bewijs dat we beter zien dan horen (luisteren).

En hoe zit het met die slogan? Een goed gekozen slogan is eveneens van belang. Ook hier een mooi voorbeeld over: koffiehuis a is al enige tijd gekend in de winkelstraat met slogan “Hier de beste koffie van de wereld” koffiehuis b opent in diezelfde straat en wil natuurlijk ook kenbaar maken dat de koffie nog beter is. Bij de opening wordt de slogan aan de gevel onthult: “Hier de beste koffie van de straat”. Waar wil jij graag een tas bestellen? Door jouw slogan goed te kiezen kan je de collega’s een stapje voor zijn.

PRAKTIJK VOORBEELD

En toen was er beeld

Begin de jaren 90 van vorige eeuw werd een nieuwe naam en logo gekozen voor het bouwbedrijf. Voortaan zal het gekend zijn onder de naam: ACO bouwteam. Een deel van de naam verteld al heel wat. Het woord ACO maakt niet onmiddellijk duidelijk welk bedrijf achter de naam verborgen zit maar bouwteam daar kan iedereen wel iets bij bedenken. Het Engelse woord team heeft een moderne uitstraling en straalt positiviteit uit want team staat voor eenheid en is niet elke bouwer en verbouwer hiernaar op zoek?

Het logo is een verzameling van verschillende elementen of dit toen trendy was geen idee. Ik vind de verschillende elementen vrij chaotisch waardoor de focus verloren geraakt. Wie dit logo passeert zal de tijd niet hebben om alle informatie op te slaan. En wat ik vooral een gemiste kans vind is dat het verwerken van de naam ACO de rode bakstenen eisen alle aandacht op waardoor ACO bijna onzichtbaar is.

De grote kuis

Net zoals een goede lenteschoonmaak heb ik de essentie over gehouden: het huisje, één hartje (net iets groter) en de naam. Door ACO in het rood te plaatsen springt het in het oog.

Schuif eens op 1

Hier kan je zelf het voor- en naeffect testen door de balk links en rechts te schuiven.

 

Omdat het altijd beter kan

Omdat steeds meer ingezet werd op publiciteit merkte ik al snel op dat het niet zo’n goed idee was om naam en logo in één te versmelten omdat je dan nooit vrij bent om een van beiden te gebruiken. Daarom heb ik naam en logo in de vernieuwde versie gescheiden van elkaar zodat deze perfect apart inzetbaar zijn. Het unieke lettertype waarin ACO oorspronkelijk was opgebouwd liet ik eveneens achterwege omdat het effect geen meerwaarde bracht aan de nieuwe lay-out. Voor het lettertype koos ik voor het cleane Verdana, heel bewust, omdat ACO bouwteam zowat in elk document kan typen en snel aanpassen aan de huisstijl. Dat ACO rood en vet is en bouwteam in zwart maakt het logo heel herkenbaar ook al is het in lettertype niet uniek uitgevoerd. Persoonlijk hou ik wel van deze eenvoud omdat het resultaat rustig oogt. Het originele rood heb ik een een paar tinten donkerder gemaakt om het geheel te zachter te maken. De verhouding tussen de ‘gevel’ en het ‘dak’ was niet volgens proportie waardoor ik de verhoudingen heb aangepast.

Schuif eens op 2

Hier kan je zelf het voor- en naeffect testen door de balk links en rechts te schuiven.

 

Schoonheidsfoutjes opkuisen

De meest recente update van het logo toont op het eerste zicht niet zoveel veranderingen maar die zijn weldegelijk.

De belangrijkste wijzigingen:

  1. hartje: De omlijning van het hartje werd verdikt waardoor het hartje meer op de voorgrond treed.
  2. De ogen werden vergroot waardoor ook de aaibaarheidsfactor.
  3. De bloem leek voorheen een beetje plat genepen (ovaal) nu is de bloem mooi ‘rond’
  4. De mond klopt beter in combinatie met de bloem want voorheen was de mond volgens de cartoonstijl getekend in open toestand waardoor de bloem eigenlijk op de grond moet vallen.
  5. Alle hoeken zijn opgerond waardoor het huisje zachter oogt.
  6. Het handje werd menselijker gemaakt.
  7. De donker rode kleur is opnieuw wat lichter geworden.

noot: Het rood is weer wat verlicht voornamelijk voor het drukwerk. Het contrast tussen het rood en zwart was soms iets te laag waardoor het eerder een flets resultaat kreeg. Poster, flyers en vlaggen springen meer in het oog .

Schuif eens op 3

Hier kan je zelf het voor- en naeffect testen door de balk links en rechts te schuiven.

 

Dynamisch logo

In de meest recente versie van het logo zijn alle elementen losgekoppeld van elkaar als grootste reden het dynamisch te maken. Nu is het eenvoudiger om kleine en grote karakteriële wijzigingen aan te brengen bij het ontwerpen van nieuwe publiciteit.

 

Dynamische voorbeelden

Hieronder enkele voorbeelden over de het gebruik van het dynamische logo. Later meer hierover in een nieuw bericht.

grasveld grot ijsberg

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
3D designer en meubelontwerper met een passie voor architectuur, design, fotografie en tuinieren. Deze website is een reflexie van mijn werk, interesses, hobby's en passies.

Laatste berichten van Phantomm (toon alles)

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment.